G. Kartano nuotr.

Panevėžio miesto savivaldybė prašo gyventojų tinkamai tvarkyti žaliąsias atliekas

Vis labiau vėstant orams daugėja krintančių medžių lapų, gyventojai prieš artėjančią žiemą tvarko aplinką, grėbsto nukritusius lapus, geni medžių šakas. Visa tai yra žaliosios atliekos, kurios kaip ir kitos biologiškai skaidžias sodų, daržų ir kitų želdynų atliekos neturi tapti šiukšlėmis, o mes, visi gyventojai, turime pasirūpinti, kad mūsų miestas išliktų kuo tvarkingesnis.

Panevėžio miesto savivaldybė primena, kaip tinkamai tvarkyti žaliąsias atliekas. Individualių valdų savininkai žaliąsias atliekas gali kompostuoti, jas paversdami naudinga trąša, o sukaupiantys didesnius kiekius žaliosios masės ir augalines kilmės maisto atliekas gali pristatyti į didžiųjų ir pavojingųjų atliekų surinkimo aikštelės Savitiškio g. 8, Senamiesčio g. 114B ir į žaliųjų atliekų surinkimo aikštelę Pilėnų g. 43. Jos iš gyventojų priimamos nemokamai (didžiausias leistinas kiekis gyventojui per metus – 200 kg).

Ypač didelius žaliųjų atliekų kiekius (išrautus ir susmulkintus medžius, šakas, krūmus) reikėtų vežti į žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, esančią šalia Panevėžio regioninio nepavojingų atliekų sąvartyno, Panevėžio r., Dvarininkų k. Jos priimamos nemokamai. Daugiabučių namų bendrijos, prižiūrinčios namo teritoriją, įmonės, įstaigos, organizacijos pačios turi vežti žaliąsias atliekas į žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, esančią Panevėžio r., Dvarininkų k.  arba sudaryti sutartį su įmone, teikiančia tokias paslaugas.

Šiemet Panevėžio miesto savivaldybė drauge su AB „Panevėžio specialus autotransportas“ taiko vienkartinę nemokamą žaliųjų atliekų išvežimo paslaugą. Savo aplinką prižiūrintys panevėžiečiai, daugiabučių namų gyventojai, organizacijų, garažų bendrijų atstovai paskambinę klientų aptarnavimo tel. 8 607 77760 turi nurodyti tikslią vietą, kur yra sukrautos žaliosios atliekos. Vieną kartą šias atliekas įmonė išveš nemokamai. Ši paslauga taikoma iki lapkričio 1 d.

Atkreipiame dėmesį, kad  žaliųjų atliekų jokiu būdu negalima maišyti su mišriomis komunalinėmis atliekomis, todėl jų negalima mesti ir į mišrių komunalinių atliekų konteinerius. Į krūvas suverstos žaliosios atliekos išskiria nuodingas metano dujas, kurios teršia aplinką ir prisideda prie klimato kaitos procesų, todėl jas privalu tvarkyti tinkamai, laikantis mieste nustatytomis taisyklėmis.

Į krūvas suversti lapai ne tik gadina estetinį vaizdą, bet ir kenkia mus supančiai aplinkai, todėl AB „Panevėžio specialus autotransportas“ intensyviai stebės panevėžiečius vaizdo stebėjimo kamera ir fiksuos pažeidėjus. Surinkta informacija bus perduodama Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistams, kurie skirs administracines baudas. Ne pagal paskirtį metamos ar paliekamos atliekos laikomi viešosios tvarkos nusižengimais ir gali užtraukti baudą iki 600 eurų.

Primename: pastebėję ne vietoje atliekas paliekančius šiukšlintojus, nelegalių šiukšlynų iniciatorius – fotografuokime bei praneškime Viešosios tvarkos skyriui tel. (8 45) 501 393 arba  el. paštu viesojitvarka@panevezys.lt. Tam, kad atliekų turėtojai išvengtų gresiančių nemalonumų už netinkamai tvarkomas atliekas, kviečiame kreiptis į  AB „Panevėžio specialus autotransportas“ tel. 8 602 41976 arba el. paštu pardavimai@psa.lt. Bendrovė konsultuos atliekų tvarkymo klausimais, patars ir suteiks reikalingas paslaugas.

Kviečiame visus panevėžiečius būti savo miesto šeimininkais ir drauge rūpintis miesto švara!

Komunikacijos skyrius


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: