Maxima nuotr.
Trumpėjant vasaros dienoms – jaukumą suteikiantys morkų patiekalai: patiks mėgstantiems neišlaidauti
Trumpėjant dienoms ir palydint paskutines vasaros dienas, nejučia kinta ir mitybos įpročiai. Jei šiltuoju metų laikotarpiu dominuoja lengvesni patiekalai, rudenėjant norisi kažko vis dar gaivaus, bet šiek tiek sotesnio. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai pastebi, kad tam puikiai tinka daržovių patiekalai, kurie suteikia taip norimo jaukumo. Pasak jų, tam labiausiai tinka morkos, kurios ne tik dėl savo skoninių savybių ir įvairiausių paruošimo būdų, bet ir dėl šią savaitę ypač mažos kainos, patiks net ir patiems išrankiausiems.
Kaip teigia „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, daugiausiai morkos populiarumo sulaukia dėl plataus jų panaudojimo virtuvėje.
„Nors morkos itin dažnai naudojamos kaip garnyras, su jomis galima nemažai eksperimentuoti. Iš šios daržovės galima gaminti karštus, pikantiškus patiekalus, pavyzdžiui, sriubas ar troškinius, arba panaudoti ruošiant saldėsius – sveikesnius blynelius, keksus, pyragus ir pan. Daugeliui morkos patinka ne tik dėl skonio, bet ir kainos, pavyzdžiui, šią savaitę pasinaudojus proga kilogramą plautų morkų įsigyti už ypač mažą kainą, tris skirtingus patiekalus, kurių receptais dalinasi mūsų kulinarijos meistrai, galėsite pagaminti reikšmingai pigiau. Tad, pasikliaukite vaizduote ir drąsiai eksperimentuokite!“ – ragina I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Morkos naudingos ne tik akims, bet ir odai, bendrai
Be to, morkas tautiečiai vertina ir dėl jų naudos sveikatai. Mitybos specialistai teigia, kad morkose gausu beta karoteno, kuris organizme paverčiamas vitaminu A. Pastarasis vitaminas daugeliui gerai žinomas kaip padedantis užtikrinti gerą regėjimą.
Morkose taip pat gausu skaidulų, vitamino K, kalio ir įvairių antioksidantų, stiprinančių imuninę sistemą, valančių organizmą, užtikrinančių sveiką odą, lėtinančių senėjimo procesus ir kitaip padedančių sveikatai.
Trinta morkų sriuba su imbieru
Ryškios spalvos ir puikaus skonio sriuba sušildys, pasotins ir neapsunkins. Jai paruošti reikės:
- 1 v. š. sviesto;
- 1 vnt. svogūno;
- 1 gabaliuko imbiero;
- 4 vnt. morkų;
- 1 vnt. apelsino;
- druskos ir pipirų (pagal skonį).
Gaminimas. Puode ištirpinkite sviestą ir suberkite pjaustytą svogūną bei tarkuotą imbierą. Sudėkite tarkuotas morkas, užpilkite vandeniu, įberkite druskos ir pipirų. Supilkite išspausto apelsino sultis. Virkite, kol morkos suminkštės ir galiausiai viską sutrinkite trintuvu.
Gardus morkų pyragas
Šiam puriam ir drėgnam morkų pyragui paruošti reikės:
- 5 vnt. morkų;
- 4 vnt. kiaušinių;
- 150 g cukraus;
- 120 g miltų;
- 90 g sviesto;
- 1 a. š. kepimo miltelių;
- 0,2 g vanilės.
Gaminimas. Suplakite kiaušinius kartu su cukrumi. Morkas sutarkuokite smulkia trintuve, o sviestą ištirpinkite. Visus produktus suberkite į morkų masę, gerai išmaišykite ir supilkite į kepimo formą. Kepkite iki 50 minučių, iki 175 laipsnių kaitintoje orkaitėje.
Cukinijų ir morkų keksiukai
Šie burnoje tirpstantys morkų keksiukai ypač patiks mažiesiems. Jiems pagaminti reikės:
- 250 g cukinijos;
- 70 g morkų;
- 150 g miltų;
- 1 vnt. kiaušinio;
- žiupsnelio druskos.
Gaminimas. Sutarkuokite cukiniją, apibarstykite druska ir palikite nuvarvėti kiaurasamtyje apie 30 min. Į šią masę įtarkuokite morką, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, viską gerai sumaišykite. Paruoštą masę sudėkite į keksiukų formeles ir kepkite 175 laipsnių temperatūroje apie 30 minučių.
Pamatykite naujienas pirmi!
Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!