Autorės nuotr.

Atrodo, neįmanoma: receptas iš Madeiros drąsina derinti žuvį ir bananą

Nors iš pirmo žvilgsnio gali skambėti nesuderinamai, patiekalas, apjungiantis žuvį ir bananus, Madeiros virtuvėje jau tapo neatsiejama salos vizitine kortele. Šį patiekalą galima pasigaminti ir už salos ribų. „Itaka“ pranešime žiniasklaidai pristatoma ne tik paties patiekalo istorija, bet ir jo receptas.

Žuvis – reikšminga Madeiros maisto raciono dalis

Madeira – sala, kurią iš visų pusių supa Atlanto vandenynas, tad nieko keista, kad žuvis sudaro reikšmingą salos gyventojų mitybos raciono dalį. „Itaka“ kelionių ekspertė Daiva Strumskienė pasakoja, kad aplink salą galima sugauti daug įvairios žuvies: skirtingų rūšių rajas, ungurius, menkes, silkes, kardžuves.

„Vis dėlto, salos populiariausiu pasirinkimu yra tapusi juodoji espada, kuri yra labai grėsmingos išvaizdos, bet itin gero skonio“, – pasakoja D. Strumskienė.

Vienoje vietoje – bene viso pasaulio vaisiai

Madeiros sala garsėja ne tik savo žuvimi, bet ir visus metus čia nokstančiais vaisiais. Madeirai itin reikšmingas buvo didžiųjų pasaulio atradimų laikotarpis, kuomet portugalų keliautojai, atrasdami vis naujus kraštus, ten rastus vaisius parsiveždavo su savimi. Dėl to dabar Madeiros saloje galima ragauti vaisius, kilusius iš skirtingų pasaulio kampelių.

„Čia auga daugeliui lietuvių gerai pažįstami apelsinai, mangai, figos, svarainiai ir pasifloros. Tačiau saloje galima paragauti ir dar egzotiškesnių vaisių, pavyzdžiui, anonų, pitangų, tamarilių ar gvajavų. Vis dėlto, bananai saloje užima itin reikšmingą vietą tiek salos agrokultūroje, tiek ir madeiriečių virtuvėse: 2022-aisias metais Madeiroje buvo užauginta net 22,7 tūkst. tonų bananų“, – sako kelionių ekspertė.

Žuvies su bananais recepte – madeiriečių atvirumas naujoms idėjoms

D.Strumskienės teigimu, būtų sunku pasakyti, kas būtent nulėmė Madeiros salos gyventojų atvirumą naujoms idėjoms: „Galbūt visus metus besitęsiantis pavasaris, o gal iš didžiųjų atradimų eros likęs smalsumas turėjo įtakos tam, kad vieną dieną madeiriečiai nusprendė paeksperimentuoti ir suderinti žuvį bei bananus viename patiekale. Ir nors skamba neįprastai, bet rezultatas išties vertas dėmesio“, – paaiškina „Itaka“ kelionių ekspertė ir dalijasi išskirtiniu receptu.

Madeirietiškai žuviai su bananais reikės:

2 vnt. baltos žuvies filė (Madeiroje naudojama espada, bet tinka ir dorada, menkė ar ešerys)

2 vnt. bananų (šiam receptui geriau tiks ne pernokę, o žalesni bananai)

2 vnt. kiaušinių

1 vnt. citrinos

150 g kvietinių miltų

150 g džiūvėsėlių

2 vnt. česnako skiltelių

Žiupsnelis ciberžolės

Druskos ir pipirų pagal skonį

Šlakelis aliejaus

Gaminimo eiga:

Pirmas žingsnis – paruoškite žuvies marinatą: išspauskite citrinos sultis, į jas suberkite smulkintą česnaką, druską ir pipirus. Gautame marinate pamirkykite žuvies gabalėlius ir ištraukę palikite pasimarinuoti bent 15 minučių.

Kol žuvis marinuojasi, paruoškite tris dubenis: į vieną suberkite miltus, į kitą supilkite išplaktą kiaušinį, o trečiame pasiruoškite džiūvėsėlius. Tuomet imkite pasimarinavusius žuvies gabalėlius, ir paeiliui dėkite juos į visus dubenis: iš pradžių, į miltus, tuomet – į kiaušinį, galiausiai – į džiūvėsėlius.

Taip paruoštą žuvį dėkite į gerai įkaitintą keptuvę ir kepkite kiekvieną pusę po 3–4 minutes. Iškepę, perkelkite žuvį ant popierinio rankšluosčio, kad jis sugertų riebalų perteklių.

Keptuvės dar nepadėkite į šalį – toje pačioje keptuvėje, ant tų pačių riebalų, pakepkite pusiau perpjauto banano puseles – po 2–3 minutes iš abiejų pusių.

Lėkštėje sudėkite žuvį, o ant viršaus bananus. Greta dar galite patiekti mėgstamą garnyrą. Norint pasimėgauti visiškai autentiška patirtimi, kaip padažą galite naudoti pasiflorą: tiesiog išgremžkite visą vaisiaus turinį tiesiai ant žuvies ir bananų.

Skanaus!


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: