Asm. nuotr.

Futbolas – ne vien tik įvarčiai: S. Mikoliūnas atskleidė, kuo išskirtinė futbolininkų mityba

Milijonai futbolo gerbėjų kasdien stebi įnirtingas 2024 m. Europos futbolo čempionato kovas, kurioms kantriai ir atsakingai ruošiasi geriausi žemyno futbolininkai. Alinančios treniruotės, kamuolio valdymo technikos tobulinimas ir kiti veiksmai – bene svarbiausios dedamosios siekiant aukštų sporto rezultatų. Tačiau legendinis futbolininkas, ilgametis Lietuvos vyrų futbolo rinktinės saugas, MFA „Žalgiris-MRU“ vadovas Saulius Mikoliūnas atskleidžia, kad be tinkamos mitybos nepavyktų nei tinkamai treniruotis, nei pasiekti pergalių aikštelėje, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

„Futbolininkų mityba – panaši į kitų sportininkų, nes principai – praktiškai tokie pat. Per maistą gauname energijos, tad ir dėmesio tinkamai mitybai skiriame daug. Profesionalūs futbolininkai stengiasi maitintis sveikai ir subalansuotai, vartojant ne riebų maistą, o turintį daug baltymų, angliavandenių, vitaminų ir mineralų“, – sako S. Mikoliūnas.

Švieži vaisiai ir daržovės – neatsiejama mitybos dalis

Kaip pasakoja pernai karjerą baigęs profesionalus futbolininkas, sportininkų mitybos racione labai didelę dalį užima švieži vaisiai ir daržovės. Jie, anot S. Mikoliūno, suteikia organizmui reikalingos energijos ir praturtina jį naudingomis medžiagomis.

„Pats asmeniškai vaisių ir daržovių suvalgau tikrai daug. Nuo mažų dienų vasaras leisdavau kaime pas senelius, tad skanių šviežių daržovių buvo tikrai nemažai. Tai – tarsi šeimos tradicija, o ir toliau gyvenu laikydamasis požiūrio, kad maistą reikia gerbti – to mokau ir savo vaikus. Maistui reikalingų produktų auginimas, maisto paruošimas ir vartojimas – tik su meile ir pagarba“, – pabrėžia futbolininkas.

Kalbant apie šeimos ritualus, legendinis futbolininkas dalijasi savo artimųjų pamėgto gėrimo receptu: tereikia vandens, medaus ir citrinos. Šis gėrimas ne tik maloniai atgaivins, bet ir suteiks organizmui reikalingų vitaminų, mineralų bei kitų naudingų medžiagų.

Buvęs ilgametis Lietuvos futbolo rinktinės narys taip pat laikosi kito svarbaus subalansuotos mitybos principo – vartoti sezoninius produktus.

„Pavasarį ir vasarą su šeima valgome daugiau šviežių salotų, uogų, grybų – to, kas ką tik buvo nuskinta ir dar kvepia šviežumu. Atėjus rudeniui mėgaujamės sezoniniais vaisiais, moliūgais, burokėliais, šviežiais kopūstais ir kt. Tuo metu žiemą skanaujame daugiau marinuotų, raugintų produktų: burokėlių, kopūstų, grybų. Taip pat mėgstame riešutus ir vaisius, kurių galima įsigyti žiemą“, – pasakoja S. Mikoliūnas.

Svarbiausia – saikas

Anot pašnekovo, tiek futbolininkams, tiek ir kitiems profesionaliems sportininkams svarbiausia yra saikas ir nepersivalgymas – kitaip rizikuojama pernelyg apsunkinti organizmą ir prarasti daug energijos virškinant maistą.

„Įprastomis treniruočių dienomis valgomas kuo įvairiapusiškesnis maistas: jeigu vieną dieną valgau raudoną mėsą, kitą – būtinai valgysiu žuvį arba patiekalus iš paukštienos. Be abejo, sportininkai stengiasi vartoti daug įvairių šviežių daržovių, salotų, neapsieinama ir be marinuotų burokėlių, kopūstų, šviežių avokadų“, – pasakoja S. Mikoliūnas.

Didžiausias skirtumas – rungtynių dieną

Jei įprastomis dienomis futbolininkų mityba yra daugmaž panaši, skirtumai pasimato dieną prieš rungtynes ir jų dieną. Buvęs profesionalus futbolininkas pasakoja, kad rungtynių išvakarėse dažniausiai valgomas sotus maistas: raudona mėsa, kartu patiekiant įvairų garnyrą: bulves, ryžius, makaronus ir salotas.

„Tačiau rungtynių dieną žaidėjai valgo liesiau, daug angliavandenių turintį ir lengvai virškinamą maistą, pavyzdžiui, paukštienos, baltos žuvies patiekalus su makaronais ar bulvių piure. Jau prieš išvažiuojant į stadioną, maždaug 2,5 val. iki rungtynių pradžios, išgeriame kavos ar arbatos kartu su skrebučiu ar kokiu saldėsiu, taip organizmui suteikiant dar šiek tiek energijos“, – teigia sportininkas.
Rungtynėms pasibaigus, futbolininkams labai svarbu per pirmas kelias valandas atstatyti prarastą kalorijų kiekį, o jų per daugiau nei 1,5 val. prarandama išties daug. Tai padaryti padeda labai kaloringas maistas: picos, mėsainiai ir kt.

„Be maisto svarbu pasirūpinti ir tinkamu skysčių kiekiu. Ypač rungtynių dieną patartina pastoviai gurkšnoti vandenį visos dienos metu. Organizmas kur kas geriau įsisavins skysčius, jei juos gersime dažniau, bet mažesniais kiekiais“, – pataria S. Mikoliūnas.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: