shutterstock nuotr.
Mėsainiai, grilis ir fejerverkai – minime JAV Nepriklausomybės dieną
Kiekvienais metais liepos 4 dieną amerikiečiai susiburia atšvęsti ypatingą šventę – Nepriklausomybės dieną. Raudona, balta ir mėlyna spalvomis pasipuošusios gatvės ir žmonės šią progą palydi giedodami himną ar įsitraukdami į smagias bendruomenines veiklas. Neatsiejamu šios šventės atributu laikoma ir kita tradicija – visus suburiantis įvairių patiekalų kepimas ant grilio. Tad ką amerikietiškų tradicijų gerbėjams vertėtų pasigaminti savo namuose minint šią dieną?
Truputis istorijos
Nepriklausomybės dienos ištakos siekia XVIII a. pab., kai buvo priimta Nepriklausomybės deklaracija. Joje Kontinentinis Kongresas paskelbė apie 13 kolonijų nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos. Ši diena neabejotinai yra svarbi kiekvienam amerikiečiui, nes simbolizuoja vientisos valstybes gimimą. Tad ir švenčiama ji patriotiškai ir trankiai: visose valstijose vyksta linksmi koncertai, patriotiški paradai, mugės, o vakarą vainikuoja įspūdingi fejerverkai.
Viena iš smagiausių šios ypatingos progos tradicijų – ant grotelių kepami patiekalai. Tad kasmet liepos 4–oji JAV tampa ir tikra grilio švente. Visoje šalyje privačių namų kiemai ar parkai tampa vieta, kur kuriamas grilis ir kartu su artimaisiais visą vakarą gaminami mėgstami tradiciniai valgiai: mėsainiai, šonkauliai, dešrainiai ar kitos gėrybės.
Ir ne veltui ši čirškanti tradicija yra neatsiejama amerikietiškosios kultūros dalis. Joje įsikūnija bendruomeniškumo ir bičiulystės dvasia, nes dalijamasi juoku, istorijomis ir geru maistu.
Nepriklausomybės dieną – amerikietiška klasika
Jungtinės Valstijos už kiek daugiau nei savaitės minės savo Nepriklausomybės dieną ir, tikriausiai, nėra geresnio būdo paminėti šią progą nei mėgaujantis tradiciniais mėsainiais. Juose sutelpa bene geriausios skonių kombinacijos: minkšta bandelė, sultingas maltinis, traškios salotos, tąsus sūris ir saldžiarūgščiai padažai.
Beje, be tradicinių variantų, vis labiau populiarėja ir kitokie mėsainių variantai: jie gardinami veganiškais sūriais, vietoje maltinuko renkamasi žuvis ar jūros gėrybės, o keptų ar šviežių daržovių pasirinkimui – nėra ribų.
Minint šią dieną, bent vieną amerikietiškos virtuvės patiekalą paragauti būtina. Tad šia proga „Lidl“ ekspertai kviečia pasigaminti tradicinį, visų pamėgtą ant grilio keptą sūrainį.
Patiekalui pagaminti prireiks:
680 g maltos jautienos „Skonio ženklas“
6 mėsainių bandelių
1 kiaušinio
6 griežinėlių šoninės „Pikok“
6 riekelių sūrio „Pilos“
4 v. š. majonezo „Kania“
1 raudonojo svogūno
1 baltojo svogūno
2 marinuotų agurkų
Kelių salotų lapų
Druskos ir pipirų pagal skonį
Pirmiausia įkaitinkite kepsninę iki vidutinės kaitros. Tuomet pereikite prie sultingo mėsos paplotėlio paruošimo. Maltą jautieną gerai išmaišykite su smulkintu baltuoju svogūnu, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska ir pipirais. Suformuokite kelis mėsainio bandelės dydžio paplotėlius, kurių storis turėtų būti apie 2 cm.
Paimkite šoninės gabalėlį ir apvyniokite jį aplink kiekvieną paplotėlį. Kai viskas jau paruošta, metas paplotėlius gardžiai apkepinti kepsninėje. Mėsą iš abiejų pusių kepkite po 4–5 minutes. Jei norite labiau iškepusios mėsos, ją galite pakepti dar porą minučių.
Kol mėsa kepa, paskrudinkite bandeles ant grotelių, kad iš išorės jos būtų traškios, o viduje – minkštos.
Mėsai iškepus, nuimkite ją nuo grotelių. Kol paplotėliai dar karšti, ant kiekvieno iš jų uždėkite po riekelę sūrio ir leiskite jam išsilydyti.
Dabar smagiausia dalis – mėsainio sluoksniavimas! Ant kiekvienos bandelės užtepkite po šaukštą majonezo, dėkite salotos lapą, griežinėlius pjaustyto raudonojo svogūno ir porą marinuotų agurkų griežinėlių. Ant šių priedų uždėkite po mėsainio paplotėlį. Viską pabaikite karūnuodami mėsainį viršutine bandele.
Patiekite šonine ir sūriu gardintus mėsainius su traškiomis saldžiųjų bulvių lazdelėmis ir pomidorų padažu, kopūstų salotomis ar mėgstamais bulvių traškučiais.
Skanaus!
Pamatykite naujienas pirmi!
Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!