(pixabay nuotrauka)

Pasitikrinkite – ar žinote šiuos 10 ispaniškų žodžių, kurie svarbūs kiekvienam maisto entuziastui?

Kai kurių šalių nacionalinės šventės yra šventės visam pasauliui. Trečiadienį, spalio 12-ąją, Ispanijoje džiugiai sutinkama Fiesta Nacional de España, o tądien ispanakalbiai įvairiuose pasaulio kampeliuose mini Día de la Hispanidad – ispaniškumo dieną. Ši šventė – puiki proga prisiminti turtingą Ispanijos kultūrą, nuo kurios neatsiejama ir ypač gardi bei kvapni jos virtuvė.

„Ispanijos gastronominis pasaulis – itin platus ir Lietuvos žmonių pamėgtas, tad savo parduotuvėse turime per 600 rūšių produktų, kurie atkeliavo iš šios šalies. Nenukonkuruojami karaliai yra ispaniški mandarinai, kurių nuo 2021 m. pradžios nupirkta jau beveik 8 mln. kilogramų. Lietuviai ypač noriai perka ir ispaniškus mėsos gaminius, tad siūlome įvairiausių dešrų, kumpių ir dešrelių, pagardintų pipirais, žolelėmis ar net trumais – kad kiekvienas atrastų savo skonį“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Ryškiausios ispanų virtuvės žvaigždės – švieži ir spalvingi ingredientai, sukuriantys sodrius išskirtinių patiekalų skonius. Kad būtų lengviau susigaudyti jų įvairovėje, „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pataria įsidėmėti 10 ispaniškų žodžių, neatsiejamų nuo ispaniško maisto.

Jamón Iberico ir Jamón Serrano – vytintas kumpis

Jamón, arba vytintas kumpis, yra bene garsiausias ispaniškas maisto produktas. Tradiciškai kumpio kojos Ispanijoje buvo sūdomos ir pakabinamos džiūti, kad išsilaikytų per ilgus žiemos mėnesius. Populiariausias yra Jamón Serrano (kalnų) kumpis, gaminamas iš baltųjų kiaulių; brangesnis Jamón Iberico gaminamas iš juodųjų kiaulių. Šis kumpis – delikatesas, tad geriausia mėgautis plonais, burnoje tirpstančiais griežinėliais su trupučiu duonos.

Paella – paelija

Daugeliui šis spalvingas ryžių patiekalas įkūnija ispanišką maistą, nors ispanai paeliją iš tikrųjų laiko Valensijos, o ne nacionaliniu patiekalu. Tradicinėje Paella Valenciana naudojama vištiena arba triušiena (arba ir tai, ir tai), tačiau labai populiari ir paelija su jūros gėrybėmis: kalmarais, midijomis, krevetėmis, moliuskais. Patogu tai, kad parduotuvėse galima įsigyti būtent paelijos gaminimui skirtų jūros gėrybių rinkinių. Tik nepamirškite įdėti šafrano, nes būtent jis suteikia spalvą ryžiams.

Aceite de oliva – alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejumi ispanų virtuvės patiekalai gardinami jau daugiau kaip 3000 metų. Šiandien jis gaminamas visuose Ispanijos regionuose, ir šalis yra didžiausia alyvuogių aliejaus tiekėja pasaulyje. Daugiausia jo pagaminama Andalūzijoje esančiose Chajeno ir Kordobos provincijose.

Ispanijoje yra daugiau kaip 200 rūšių alyvuogių, tad kaip išsirinkti jums tinkamiausią aliejų? Visų pirma, rekomenduojama rinktis šaltojo spaudimo „Extra Virgin“, nes jis yra aukščiausios kokybės ir pasižymi didžiausia nauda sveikatai bei geriausiu skoniu. Aliejaus skonis gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo alyvuogių rūšies, tad geriausias būdas išsirinkti – paragauti kelis ir atrasti sau labiausiai patinkantį. Taip pat nepamirškite, kad aliejus naudingiausias šviežias – nelaikykite jo spintelėje metų metus.

Chorizo – čiorisas

Tai aštri kiaulienos dešra, kuri vadinama viena aromatingiausių ir skaniausių pasaulyje. Ispaniškoje dešroje naudojama ir smulkinta kiauliena, ir kiaulienos taukai. Ji gardinama česnaku, druska, rūkyta paprika ir pipirais. Nuo naudojamos paprikos rūšies priklauso, ar chorizo bus aštresnė, ar saldesnė.

Ispaniškam čiorisui būdinga sodriai raudona spalva, kurią taip pat lemia naudojamos paprikos. Dešros sūdymo procesas yra labai subtilus, ir laikoma, kad būtent tai yra pagrindinė brandaus ir puikaus čioriso skonio priežastis.

Gazpacho – gaspačas

Iki soties prisivalgę šaltibarščių, lietuviai savo vasaros meniu jau įprato paįvairinti ir ispaniška šaltąja sriuba. Nuo jos nevertėtų nusisukti ir atvėsus orams – ir šiam patiekalui panaudoti pomidorų derlių. Iš Andalūzijos kilusios sriubos pagrindas yra pomidorai, kurie trinami ir gardinami paprikomis, česnakais, svogūnais, šlakeliu acto, alyvuogių aliejumi, gali būti pridedama kitų daržovių. Įdomu tai, kad gaminant gaspačą duona reikalinga ne tik patiekimui, bet jos dedama ir į pačią receptūrą, smulkinant visus ingredientus trintuvu.

Churros – čiuros

Nepakartojamai saldus ir traškus užkandis churro – tai aliejuje iškeptas skanėstas iš tešlos, suformuotos kaip lazdelės, ritinėliai arba spiralės. Churros šiek tiek primena spurgas ar žagarėlius, tačiau yra traškesnės, mat tešla pro žvaigždės formos antgalį pilama tiesiai į karštą aliejų. Pyragėliai valgomi pamirkyti karštame šokolade arba apvolioti cinamone ir cukruje.

Tapas – tapos

Tapos – tai įvairūs maži užkandžiai, kurie neatsiejami nuo ispaniškos virtuvės. Nors tapų ištakos siekia romėnų laikus, tokias, kokias jas žinome šiandien, XVIII a. Ispanijoje pirmą kartą sukūrė užeigų savininkai. Užeigose apsistodavo daug keliautojų, kurie nemokėjo rašyti ar bendrauti kita kalba. Šeimininkai, norėdami pasiūlyti jiems maisto, išdalydavo populiarių ispaniškų patiekalų pavyzdžius ir leisdavo keliautojams nuspręsti, ko jie nori. Taip ir dabar tapos yra raktas į viliojančius ispaniškus skonius. Paprastai tapų meniu rasite itin platų pasirinkimą ir patys galėsite spręsti, ką ir kiek rūšių rinktis: alyvuogių, užtepėlių, įdarytų paprikų, kumpių, dešrų, marinuotų kalmarų ar dar aibę kitų gardumynų.

Fuet

Fuet yra vienas populiariausių mėsos gaminių Katalonijoje. Tai pailga, minkšta dešra, gaminama iš maltos kiaulienos, pagardinta česnakais ir pipirais. Paprastai ją sudaro apie 60 proc. liesos mėsos ir 40 proc. smulkiai susmulkintų riebalų, ji būna vytinama sausuoju būdu. Fuet skersmuo yra maždaug piršto pločio, todėl ji puikiai tinka sumuštiniams arba valgyti supjaustytą griežinėliais.

Escabeche – eskabečė

Tai apibūdina ir patiekalą, ir paruošimo būdą. Escabeche patiekalų gausu ispanų, portugalų, filipiniečių ir Lotynų Amerikos virtuvėje, kuriuos sieja gaminimo metodas – specialus rūgštelėjantis marinatas žuviai. Ispaniškas escabeche – tai lengvai apkepta žuvis, kuri paguldoma į acto ir daržovių salotų „vonelę“. Ispanijoje šis patiekalas dažniausiai gaminamas iš nedidelių, sveikų riebesnių žuvų, pavyzdžiui, sardinių, bet galima paskanauti ir vištienos, triušienos ar kiaulienos variacijų.

Queso – sūris

Kai kurie ispaniški sūriai – quesos – yra puikiai žinomi visame pasaulyje, pavyzdžiui, avių pieno „Manchego“. Iš viso 26 sūriams Ispanijoje suteikta saugomos kilmės vietos nuorodos (D.O.P.-Denominación de Origen Protegida), pažyminčios jų išskirtinumą. Kiekvienas atras savo favoritą: iš karvės, ožkos, avies pieno ar jų mišinio, kietąjį, minkštąjį ar pelėsinį.

Ispanakalbėse šalyse queso gali reikšti ne tik patį sūrį, bet ir chile con queso trumpinį. Tai Meksikoje ypač populiarus padažas, gaminamas iš ištirpdyto sūrio ir aitriųjų paprikų, paprastai patiekiamas su tortilijų traškučiais.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: