Vištienos peteliai (nuotr. Adobe Stock)

Šventinio savaitgalio meniu: 4 patiekalai, kuriuos pasigaminsite lengvai ir nebrangiai

Vasaros savaitgaliai skirti poilsiui, šeimai ir malonioms veikloms, tad artimuosius ir draugus norisi vaišinti lengvai bei greitai pagaminamais nebrangiais, bet ypač skaniais valgiais. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai siūlo 4 patiekalų idėjas, kurios puikiai derės su Vilniaus šaltibarščių festivalio ir Tėvo dienos nuotaikomis.

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad artėjantis savaitgalis savo minėtinų progų gausa gali tapti puikiu įkvėpimu nesudėtingiems, bet gaiviems ir vasariškiems eksperimentams virtuvėje.

„Tikiu, kad kone kiekvienam veiklų kupinais vasaros savaitgaliais kaip štai šis artėjantis, nesinori laužyti galvos, ką skanaus ir nesudėtingo pasigaminti, o ypač – ilgai suktis prie puodų. Šeštadienį vyksiantis Vilniaus šaltibarščių festivalis ar artėjanti Tėvo diena gali padiktuoti ne tik smagią nuotaiką, bet ir savaitgalio meniu. Mūsų kulinarijos meistrai pasidalino receptais, kurie ne tik užpildys visos dienos valgių meniu, bet ir puikiai tiks norint paminėti šias ypatingas progas. Pasirūpinę tokiais baziniais produktais kaip vištiena, vaisiai, daržovės, sūris ar net visais šaltibarščiams reikalingais ingredientais, kurie visą šią savaitę mūsų tinkle kainuoja reikšmingai pigiau, nesudėtingai ir nebrangiai pasigaminsite mūsų meistrų siūlomus patiekalus ir desertą, kuris, tikiu, nustebins ir išrankiausius tėčius! – sako Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Ypatingo savaitgalio meniu visai šeimai, draugams

Pusryčiams: salotos su mangu ir fetos sūriu.

Dažnai pusryčiams norisi ko nors gaivaus ir lengvo. Pikantiškos salotos su mangu ir fetos sūriu gali būti puikus pasirinkimas norint iš ryto ir maistingai pavalgyti, ir atsigaivinti. O be to, tokias salotas paruošti ypač paprasta. Reikės:

  • 1 Pekino kopūsto;
  • 3–4 vnt. pomidorų su šakelėmis;
  • 1 mango;
  • 70 g fetos sūrio;
  • aitriosios paprikos;
  • 200 g plonai pjaustyto kiaulienos kumpio;
  • šlakelio alyvuogių aliejaus.

Gaminimas. Suplėšykite Pekino kopūsto lapus ir apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi. Pomidorus supjaustykite į mažas dalis, nuplautą mangą pjaustykite kubeliais, o aitriąją papriką – nedideliais griežinėliais.

Į lėkštę sudėkite Pekino kopūsto lapus, ant jų – pomidorus ir mangą. Tuomet ant viršaus dėkite rankomis susmulkintą fetos sūrį ir kumpio griežinėlius. Viską apšlakstykite dar šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Pietums: tradiciniai šaltibarščiai.

Koks savaitgalis be rožinės sriubos, ypač, kai Vilniuje šį šeštadienį vyks šaltibarščiams dedikuotas savaitgalis? Be to, I. Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad šiltuoju sezonu Lietuvoje šaltibarščių fanai kelia tikrą pasiutpolkę.

Pasak jos, dar balandžio mėnesio pradžioje išauga kefyro, specialaus kefyro šaltibarščiams ir rūgpienio pardavimai, pirkėjai iš lentynų šluoja ir šviežius agurkus, burokėlius bei svogūnų laiškus. O viena iš šaltibarščių populiarumo priežasčių – nedidelė patiekalo kaina. „Visą šią savaitę į pirkinių krepšelį susidėjus svarbiausius šaltibarščių ingredientus viena jų porcija nekainuos nė 1,5 eurų“, – priduria I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Norint paruošti visą puodą šaltibarščių šeimai reikės:

  • 500 g obuolių sultyse marinuotų burokėlių arba lietuviškų luptų virtų burokėlių;
  • 3 kiaušinių;
  • 200 g ilgavaisių agurkų;
  • 1 vnt. žalumynų rinkinio (svogūnų laiškų ir krapų);
  • 1 litro šaltibarščių kefyro;
  • žiupsnelio druskos.

Gaminimas. Kietai išvirkite, atvėsinkite, nulupkite kiaušinius ir supjaustykite juos gabalėliais. Nedideliais gabalėliais supjaustykite agurkus, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus. Jei naudosite marinuotus burokėlius, juos galite berti tiesiai į didelį dubenį, o jei naudosite virtus burokėlius – prieš tai juos sutarkuokite ir tik tada sudėkite juos į dubenį.

Tuomet suberkite smulkintus agurkus, žalumynus, o ant viršaus supilkite šaltibarščių kefyrą. Jei mėgstate skystesnius šaltibarščius, juos iki reikiamos konsistencijos galite atskiesti pienu ar virintu vandeniu. Pagal skonį šaltibarščius pasūdykite ir patiekite atvėsintus su karštomis bulvėmis.

Vakarienei: traškūs vištienos peteliai.

Mėgautis savaitgaliu su šeima daug smagiau prie gardaus vakarienės stalo. Šįkart ypatingam savaitgaliui puikiausiai tiks lengvai paruošiami traškūs vištienos peteliai su daržovių garnyru. Reikės:

  • 1,5 kg šviežių viščiukų broilerių sparnų petelių;
  • 2 šaukštų kukurūzų krakmolo;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • šiek tiek aliejaus;
  • mėgstamo padažo;
  • agurkų, morkų (arba kitų mėgstamų daržovių ar salotų) garnyrui.

Gaminimas. Sparnų petelius nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, o tuomet sudėkite į dubenį ir užberkite kukurūzų krakmolo. Gerai išmaišykite, kad viskas būtų tolygiai padengta. Ant kepimo popieriumi padengtos ir aliejumi pateptos kepimo skardos išdėliokite petelius taip, kad šie nesiliestų.

Dėkite kepti į apatinę iki 120 laipsnių įkaitintos orkaitės lentyną ir kepkite apie 30 minučių. Tuomet kepimo skardą perkelkite į vidurinę lentyną, orkaitės temperatūrą padidinkite iki 220 laipsnių ir kepkite dar apie 35–45 minutes, kol peteliai įgaus auksinį atspalvį. Iškeptus petelius belieka sudėti į dubenį ir sumaišyti su mėgstamu padažu. Šalia patiekite agurkus, morkas, supjaustytas juostelėmis ar kitas mėgstamas daržoves, salotas.

Desertui: meduolių ir bananų pyragas.

„Maximos“ kulinarijos meistrai siūlo išbandyti meduolių ir bananų pyragą vos iš keturių ingredientų, kurį bus ne tik paprasta pagaminti, bet ir jo nereikės kepti. Šis lengvai paruošiamas desertas gali tapti puikiu Tėvo dienos šventinio stalo akcentu. Pyragui reikės:

  • 500 g meduolių;
  • 500 g grietinės (geriausiai 30 proc.);
  • 500 g bananų;
  • 150 g cukraus (galima dėti ir mažiau arba visai nedėti).

Gaminimas. Sutrupinkite meduolius. Tada šiek tiek paplakite grietinę, kad ji suskystėtų. Jei pyragui naudosite cukrų, kartu plakite ir jį. Bananus supjaustykite griežinėliais. Tuomet į tortų kepimo formą nuimamais kraštais suberkite trečdalį sutrupintų meduolių.

Ant viršaus dėkite kiek mažiau nei pusę išplaktos grietinės ir išdėliokite pusę bananų. Tuomet dėkite dar trečdalį meduolių, likusią grietinę, bananus. Viską tolygiai padenkite likusiais meduolių trupiniais. Pyragą atsargiai paspauskite, kad sluoksniai suliptų. Nakčiai ar bent kelioms valandoms pyragą dėkite į šaldytuvą.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: