Nuotr. autorius: Evaldas Rudys

V. Poderytės ir L. Suodaičio kulinariniai eksperimentai: šie receptai abejingų nepaliks

Ar kada nors svajojote vienu metu mėgautis kino teatru ir restoraninio lygio patiekalais? Laida „Gero savaitgalio receptas“ kviečia žiūrovus susikurti šią unikalią patirtį savo namuose. Kino ir kulinarijos pasaulius sujungę laidos vedėjai Vaida Poderytė-Bernatavičė ir Laurynas Suodaitis kiekvieną šeštadienį siūlo žiūrovams ne tik įtraukiančių filmų rekomendacijas, bet ir kino juostų įkvėptus receptus, kuriuos nesunku atkartoti ir namuose.

Ką šiandien žiūrėti? Ką skanaus pasigaminti? Jei šie klausimai jums pažįstami, laida „Gero savaitgalio receptas“ turi atsakymus į abu klausimus! Charizmatiškieji vedėjai Vaida ir Laurynas ne tik atskleidžia paslaptingiausius vakaro filmo užkulisius, bet ir pasidalija gardžiais receptais, įkvėptais filmo siužeto ar temos. Tai šou, kur kinas ir kulinarija susilieja į vieną nepamirštamą savaitgalio nuotykį!

Kaip pasakoja laidos vedėja ir prodiuserė V. Poderytė-Bernatavičė, kiekvienas epizodas tampa unikaliu kūrybos nuotykiu, kuriame gausu smagiausių akimirkų, netikėtų atradimų ir net mažų „sprogimų“.

„Kurti šią laidą – tai nuolatinė kūrybinė kelionė, pilna atradimų ir malonių netikėtumų. Kiekvienas filmas atneša naujų idėjų, o receptai tampa mūsų asmeniniu tilteliu tarp kino ir kulinarijos. Kartais šie atradimai virsta tikromis kūrybinėmis „bombomis“, kai paprasta mintis perauga į įspūdingą skonio eksperimentą. Smagu, kad galime su žiūrovais dalintis ne tik intriguojančiomis filmų istorijomis, bet ir unikaliais patiekalais, kurie atspindi tų istorijų esmę. Netikėti įkvėpimai kyla pačiose įvairiausiose situacijose – filmo scena, veikėjo replika ar net garso takelis gali tapti puikia užuomina patiekalui. Tai – tarsi maža magija, kai kinas ir maistas susijungia viename vakarėlyje“, – sako laidos prodiuserė ir vedėja V. Poderytė-Bernatavičė.

Laidos vedėjai Vaida ir Laurynas dalinasi net keturiomis puikiai suderintų filmų ir patiekalų idėjomis.

  1. Tikrais įvykiais paremta kriminalinė drama „Patriotų diena“ (angl. Patriots day).

Laidos „Gero savaitgalio receptas“ vedėjai Vaida Poderytė-Bernatavičė ir Laurynas Suodaitis kinomanams siūlo nepraleisti įtemptos ir šokiruojančios, tikrais įvykiais paremtos JAV kriminalinės dramos „Patriotų diena“. Filmas, atskleidžiantis šokiruojančias Bostono maratono sprogdinimo detales, nukelia žiūrovus į 2013 m. balandžio 15-ąją – dieną, kai sprogimai nusinešė trijų žmonių gyvybes ir sužeidė daugiau nei 260. Siužetas apima įvykius nuo chaotiškos sprogimo akimirkos iki intensyvios ir pavojingos paieškų operacijos, kurios tikslas – surasti ir sulaikyti brolius, tapusius žiauraus išpuolio vykdytojais.

Įkvėpti filmo siužeto, laidos vedėjai pakvietė žiūrovus į kulinarinę kelionę po Naujosios Anglijos regioną, ypatingą dėmesį skirdami Bostonui. Šis regionas garsėja meile jūros gėrybėms, todėl Vaida ir Laurynas nusprendė išbandyti vieną iš garsiausių vietinių patiekalų – omaro rolls‘us. Nors šis delikatesas plačiai populiarus užsienyje, Lietuvoje jis dar nėra labai žinomas, tad vedėjai nusprendė paruošti dvi skirtingas rolls‘ų versijas: klasikinę su omaru ir alternatyvią – su krevetėmis.

Dalinamės šiuo receptu:

Omarų ir krevečių rolls‘ai

Ingredientai:

  • 8 plėšomos bandelės su sviestu „Brioche“
  • 1 šaldytas virtas omaras su kiautu
  • 400 g šaldytų nevirtų krevečių
  • 4 v.š. majonezo „Vilnius „Naminis“
  • 2 a.š. Dižono garstyčių
  • Citrinos sultys ir žievelė
  • 2 salierų stiebai
  • 100 g sviesto
  • Švieži laiškiniai česnakai
  • Druska ir pipirai „Sauda“
  • Krapai „Sauda“
  • Česnako granulės „Sauda“

Gamyba:

Atitirpinkite omarą bei krevetes. Atskiruose puoduose gausiai pasūdytame vandenyje išvirkite omarą (apie 4 min.) ir krevetes (apie 2 min.). Išvirusius ingredientus supjaustykite ir sudėkite į atskirus dubenėlius.

Smulkiai supjaustykite salierų stiebus ir laiškinius česnakus. Šias daržoves tolygiai padalinkite į abu dubenėlius su omaru ir krevetėmis. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Pagardinkite jį krapais, česnako granulėmis, druska bei pipirais. Pusę sviesto supilkite į dubenėlį su krevetėmis, kitą pusę – į dubenėlį su omaru.

Į abu dubenėlius dėkite po 2 valgomuosius šaukštus majonezo, po 1 arbatinį šaukštą garstyčių, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių, įtarkuokite šiek tiek žievelės bei pagardinę druska ir pipirais, viską gerai išmaišykite.

Bandeles iš abiejų šonų apkepinkite svieste su česnakų granulėmis. Apkeptas bandeles įdarykite omarų ir krevečių įdarais, o jų viršų pagardinkite šviežiais laiškiniais česnakais. Skanaus!

  1. Režisieriaus Stephen Daldry kriminalinė drama „Šiukšlės“ (angl. Trash), sukurta pagal Andy Mulligan to paties pavadinimo romaną.

Laidos vedėjai taipogi kviečia pasinerti į įkvepiančią ir intriguojančią kriminalinės dramos „Šiukšlės“ (angl. Trash) istoriją. Šį filmą, remdamasis Andy Mulligan to paties pavadinimo romanu, sukūrė britų režisierius Stephenas Daldry. Kino juosta nukelia į spalvingą, bet sunkų Brazilijos kasdienį gyvenimą, kur trys paaugliai – Rafaelis, Gardo ir Ratas – kasdien kovoja už išlikimą, rinkdami atliekas vietiniame sąvartyne. Tačiau jų gyvenimas netikėtai pasikeičia, kai jie randa piniginę su slaptais dokumentais, ir tai juos įtraukia į pavojingą kelionę, kupiną korupcijos, paslapčių ir netikėtų atradimų.

Įkvėpti šio filmo atmosferos, Vaida ir Laurynas nusprendė pasinerti į Brazilijos kulinariją. Kaip ir filmo siužetas, šios šalies virtuvė pasižymi kūrybiškumu ir autentiškumu. Nors Brazilijos favelų gyventojų patiekalai paprastai yra paprasti, jie išsiskiria išradingumu ir gaminami iš to, kas yra prieinama. Patiekalai atspindi turtingą šalies skonio paletę, o bendruomeniškumas ir šiluma yra jų nepakeičiama dalis.

Laidos vedėjai šią dvasią perkėlė į savo virtuvę, nusprendę paruošti tradicinį brazilišką pupelių troškinį „Feijoada“. Norėdami suteikti šiam patiekalui šiuolaikišką atspalvį, jie pasirinko vegetarišką versiją, naudodami augalinius žirnių ir pupų kubelius. Troškinys buvo patiektas su rudaisiais ryžiais ir gardžiai troškintais lapiniais kopūstais, kurie suteikė dar daugiau skonio ir autentiškumo.

Štai kaip paruošti šį vegetarišką brazilišką troškinį:

Tradicinis braziliškas pupelių troškinys „Feijoada“

Ingredientai:

  • 2 apelsinai
  • 1 skardinė raudonųjų pupelių „Mamos konservai“
  • 100 g augalinių baltymų kubelių iš žirnių ir pupų „Korni“
  • 1 geltona paprika, supjaustyta kubeliais
  • 3 saldžios bulvės, supjaustytos kubeliais
  • 0,5 l daržovių sultinio „Sauda“
  • 1 svogūnas, supjaustytas kubeliais
  • 1 puodelis rudųjų ryžių
  • 1 „Kale“ kopūstas
  • 1 v.š. maltų kmynų „Sauda“
  • 2 v.š. rūkytos paprikos „Sauda“
  • 3 česnako skiltelės, susmulkintos
  • 3 v.š. aliejaus
  • Druska ir pipirai „Sauda“
  • Prieskonių mišinys su česnakais ir pipirais „Sauda“
  • 2 lauro lapai „Sauda“

Gamyba:

Susmulkinkite svogūną, česnako skilteles, geltoną papriką ir saldžiąsias bulves. Augalinių baltymų kubelius užpilkite karštu daržovių sultiniu ir palikite pastovėti, kol jie išbrinks.

Įkaitinkite puodą su aliejumi ant vidutinės ugnies. Įdėkite pusę pjaustyto svogūno ir dalį smulkinto česnako. Kepkite apie 2-3 min., kol svogūnai suminkštės. Į puodą įberkite maltų kmynų ir rūkytos paprikos. Tuomet sudėkite kubeliais pjaustytą papriką ir kepinkite dar 1-2 min. Paprikoms apkepus, dėkite kubeliais pjaustytas saldžiąsias bulves, išmirkusius ir nusunktus augalinių baltymų kubelius, raudonąsias pupeles ir lauro lapus. Jei troškinys per tirštas, įpilkite šiek tiek sultinio.

Pagardinkite troškinį apelsinų žievele (apie 1 a.š.), druska, pipirais ir prieskonių mišiniu su česnakais ir pipirais. Užvirinkite ir troškinkite apie 15 min., kol saldžios bulvės suminkštės. Pabaigoje išimkite lauro lapus.

Kol troškinys troškinasi, išvirkite rudus ryžius pagal pakuotės nurodymus. Taip pat pasiruoškite „Kale“ kopūstą. Įkaitinkite keptuvę su šaukštu aliejaus ant vidutinės ugnies. Įdėkite likusią pusę smulkinto svogūno ir kepkite, kol svogūnai taps auksinės spalvos, apie 5 min. Pridėkite smulkintą česnaką, pjaustytą „Kale“ kopūstą ir apie 100 ml sultinio. Troškinkite apie 2 min., dažnai maišydami, kol kopūstai suminkštės. Galiausiai, pagardinkite druska bei pipirais. Prieš serviruojant, nulupkite apelsinų žievelę ir supjaustykite apelsinus skiltelėmis.

Dubenėliuose serviruokite virtus ryžius, „Feijoada“ troškinį, troškintą „Kale“ kopūstą, pagardinkite apelsino skiltelėmis. Skanaus!

  1. Režisieriaus Rolando Emmericho istorinis karo epas „Midvėjaus mūšis“ (angl. Midway)

Vaida ir Laurynas TV3 žiūrovams taip pat pristatė įspūdingą veiksmo dramą „Midvėjaus mūšis“ (angl. Midway). Šis istorinis karo epas, režisuotas Rolando Emmericho, nukelia į 1942 m. birželį, kai įvyko vienas svarbiausių Antrojo pasaulinio karo jūrų mūšių tarp JAV ir Japonijos.

Po netikėtos Japonijos atakos Perl Harbore 1941 m., JAV pajėgos ruošiasi atsakomajam smūgiui. Filmas kviečia žiūrovus patirti didingą Midvėjaus mūšio mastą – lėktuvų kovas, torpedų atakas ir laivų susidūrimus.

Remdamiesi filmo scenomis, laidos vedėjai nusprendė paruošti ypatingą patiekalą. Filme, vos trečioje minutėje, pasirodo apelsininė antis, tapusi subtiliu simboliu svarbiame susitikime tarp Amerikos ir Japonijos derybininkų. Šis patiekalas įkvėpė ir Vaidą bei Lauryną, kurie pasirinko pagaminti būtent kvapnią apelsininę antį.

Beje, pasirinkę apelsinų ir anties derinį, vedėjai šį patiekalą papildė aromatingomis vyne troškintomis kriaušėmis, kurios suteikė subtilų saldžių vaisių ir švelniai kartoko vyno skonio balansą.

Dalinamės šia vakarienės idėja:

Apelsininė antis su vyne troškintomis kriaušėmis

Ingredientai apelsininei ančiai:

  • 2,5–3 kg svorio antis
  • 1 kg apelsinų
  • 5 v.š. majonezo „Vilnius „Naminis“
  • 1 kg mažų bulvyčių
  • 1 a.š. garstyčių
  • 5 česnako skiltelės, susmulkintos
  • Švieži čiobreliai
  • Švieži rozmarinai
  • Raudonėliai „Sauda“
  • Muskatas „Sauda“
  • Druska ir pipirai „Sauda“
  • Alyvuogių aliejus

Ingredientai vyne troškintoms kriaušėms:

  • 4 kietos kriaušės
  • 750 ml raudono vyno (arba, kad apsemtų kriaušes)
  • 2 v.š. cukraus
  • Gvazdikėliai „Sauda“
  • 2 cinamono lazdelės „Sauda“

Gamyba:

Pirmiausiai, pasiruoškite anties marinatą: sumaišykite majonezą, garstyčias, smulkintas česnako skilteles, dalį rozmarinų bei čiobrelių, raudonėlį, muskatą, druską ir pipirus. Šiuo marinatu įtrinkite antį ir palikite šaldytuve per naktį.

Mėsai pasimarinavus, tris apelsinus supjaustykite skiltelėmis. Skilteles dėkite į antį ir ant viršaus, o iš 1–2 apelsinų išspauskite sultis ir apšlakstykite pačią antį.

Dėkite antį į kepimo maišą ir į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 2 valandas, priklausomai nuo anties dydžio. Jei norite, kad mėsa būtų vidutiniškai iškepta, vidinė mėsos temperatūra turėtų siekti apie 57°C, o pilnai iškepta – apie 74°C.

Likus 30-40 minučių iki kepimo pabaigos, atsargiai prakirpkite kepimo maišą, o šalia anties dėkite kepti ir mažas bulvytes, prieš tai jas įtrinant alyvuogių aliejumi, druska, pipirais, čiobreliais ir rozmarinu. Tęskite kepimą kartu su antimi ir bulvėmis, kol viskas bus paruošta.

Kol mėsa ir bulvės kepa, paruoškite vyne troškintas kriaušes. Pirmiausia, jas nuskuskite ir, naudojant skustuką, išimkite sėklas iš apatinės jų dalies. Tuomet, į puodą supilkite raudoną vyną, ištirpinkite cukrų, įdėkite gvazdikėlių ir cinamono lazdelių. Galiausiai, dėkite kriaušes ir troškinkite apie 15-20 minučių, kol jos suminkštės.

Ant didelio padėklo dėkite iškeptą antį su bulvėmis ir vyne troškintomis kriaušėmis. Papuoškite apelsinų skiltelėmis ir šviežiais rozmarinais. Skanaus!

  1. Žinomų serialų „Succession“ ir „Game of Thrones“ režisieriaus Mark Mylod juodojo humoro trileris „Meniu“ (angl. Menu).

„Gero savaitgalio recepto“ vedėjai Vaida ir Laurynas taipogi ragina nepraleisti abu juos sužavėjusio filmo „Meniu“ (angl. The Menu), kurio veiksmas vyksta izoliuotoje saloje veikiančiame išskirtiniame restorane. Čia garsus šefas Julian Slovik (vaidina Ralph Fiennes) kviečia išskirtines svečių grupes į nepaprastas vakarienes. Tiesa, viena vakarienė pakrypsta itin makabriška linkme…

„Meniu“ – tai ne tik filmas, bet ir tikras emocijų kokteilis, kviečiantis į kelionę, kurioje susipina elitizmo, vartotojiškumo ir kulinarinės prabangos temos. Kruopščiai paruošti patiekalai tampa ne tik siužeto dalimi, bet ir istorijas pasakojančiais veikėjais, kurie sukuria įtampos ir netikėtumo atmosferą.

Įkvėpti filmo, laidos vedėjai nusprendė pagaminti išties restoraninio lygio patiekalą. Po ilgų svarstymų ir diskusijų jie pasirinko gurmaniškus ėrienos čiopsus su pistacijų plutele – patiekalą, kuris filme simbolizavo tobulumo siekimą, o jo nesėkmingas paruošimas tapo lemtingas vienam iš veikėjų. Čiopsų receptas buvo papildytas sodriu bruknių pagardu ir subtiliais garnyrais, kurie puikiai derėjo su pagrindiniu patiekalu.

Štai šio patiekalo receptas:

Ėrienos čiopsai su pistacijų plutele

Ingredientai:

  • 500 g ėrienos čiopsų
  • 300 g pistacijų
  • 2 a.š. tarkuoto parmezano
  • 3–4 v.š. garstyčių „Mamos konservai“
  • 5 svogūnai
  • Kelios česnako skiltelės
  • Bruknių ir paprikų pagardas su čiobreliais „Mamos konservai“
  • 200 g vyšninių pomidorų su šakelėmis
  • 2 mandarinai
  • Alyvuogių aliejus
  • Šviežias rozmarinas
  • 50 g sviesto
  • Druska ir pipirai „Sauda“

Gamyba:

Ėrienos čiopsų riebalinę dalį įpjaukite 45 laipsnių kampu į abi puses, suformuodami rėžius. Įtrinkite mėsą druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite kelias šviežias rozmarino šakeles, česnako skilteles ir apkepkite čiopsus iš visų pusių, kol mėsos paviršius gražiai apskrus. Apkepusią mėsą aptepkite garstyčiomis ir palikite pastovėti keletą minučių.

Kol mėsa ilsisi, su blenderiu susmulkinkite pistacijas ir sumaišykite jas su 2 v.š. alyvuogių aliejaus, smulkintu rozmarinu bei tarkuotu parmezano sūriu. Paruoškite pistacijų plutelę: mėsą apvoliokite pistacijų mišinyje, kad plutelė gerai priliptų. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių, dėkite paruoštus čiopsus ant kepimo skardos ir kepkite, kol vidinė mėsos temperatūra pasieks 50 laipsnių.

Kol mėsa kepa, pasiruoškite pagardą: nedideliame puode sumaišykite bruknių ir paprikų pagardą, sviestą bei likusius riebalus nuo mėsos kepimo keptuvėje. Kaitinkite ant silpnos ugnies, kol pagardas sutirštės.

Tada, perpjaukite svogūnus pusiau ir nuimkite išorinius sluoksnius (geldeles). Geldeles apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, kol krašteliai apsvils. Toje pačioje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepinkite ir vyšninius pomidoriukus su šakelėmis bei mandarinų puseles, kol šie lengvai karamelizuosis.

Iškepusius ėrienos čiopsus supjaustykite pjausniais. Lėkštėje serviruokite su bruknių pagardu, kurį galite sudėti į svogūnų geldeles. Šalia išdėliokite apkepintus pomidorus su šakelėmis bei karamelizuotus mandarinus. Skanaus!

Kino magija ir pažintis su kinu iš arčiau bei giliau, filmų tematikos įkvėpti, originalūs ir labai gardūs patiekalai bei jų receptai, pokalbiai su televizijos ir kino industrijos atstovais, pasišventusių gastronomijai laidos vedėjų Vaidos Poderytės-Bernatavičės ir Lauryno Suodaičios kulinariniai patarimai bei negirdėti faktai – naujame, dar lietuviškoje televizijoje nematytame formate apie kino ir kulinarijos įkvėpimus „Gero savaitgalio receptas“!

„Gero savaitgalio receptas“ – šeštadieniais, 11 val. tik per TV3!


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: