Šlovė kepsninių karaliui: Tarptautinės mėsainių dienos proga – dėmesys jų gamybos gudrybėms

Negalintys gyventi be gardžios bandelės, sultingo maltinuko ir pastaruosius papildančių įvairiausių pagardų, kalendoriuose turėtų ryškiai apsibraukti gegužės 28-ąją – Tarptautinę mėsainių dieną. Šis pasaulio ir lietuvių širdis užkariavęs patiekalas tapo toks populiarus, jog be jo sunkiai buvo įsivaizduojamas vasaros kepsninių sezonas. Todėl, kviesdami gardžiai paminėti tokią ypatingą progą, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalijasi patarimais, kaip teisingai paruošti sultingą bei skanų mėsainį.

Gudrybes žinoti pravartu

Dėl lietuvių virtuvės karaliaus titulo varžosi daugybė patiekalų, tačiau mėsainius drąsiai galima vadinti vienu rimčiausių pretendentų. Tai, pasak „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, tik patvirtina prekybos tinklo pardavimai. Bandelių ir maltinukų prekybos rezultatai atskleidė, jog šių produktų, skirtų mėsainių gamybai, poreikis šiemet, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, išsaugo net 91 proc.

„Kalbant apie atskirus gaminius, ūgtelėjimas – dar ryškesnis. Pavyzdžiui, šviežių maltinukų pardavimai 2021-aisiais augo 243 proc., bandelių – 89 proc., taip pat perpus daugiau pardavėme ir šaldytų maltinukų. Tai rodo, jog būdami karantine, lietuviai vis dažniau gamino patys bei noriai eksperimentavo virtuvėje, kadangi galimybės paragauti mėsainių kavinėse ar restoranuose buvo ribotos. Panašu, kad prasidedantis kepsninių sezonas kulinariniams atradimams įkvėps dar labiau. Jei tik oras bus palankus, mėsainius lietuviai su malonumu ruoš ne tik namuose, bet ir lauke“, – mano E. Dapkienė.

Susiruošusiems tai daryti, patarimus žeria „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Jos teigimu, yra keletas gudrybių, kaip pagaminti sultingą, gardų bei išraiškingą mėsainį. Todėl, anot maisto ekspertės, juos mėgstantiems su mėsos maltinukais, reiktų atkreipti dėmesį į pastarųjų tinkamą paruošimą, kadangi šis ingredientas yra pamatinis minėto patiekalo komponentas.

„Nuo to prasideda visa mėsainių gamyba. Mėsa jiems gali būti įvairiausia, tačiau klasikinis variantas gaminamas iš jautienos. Visgi reiktų aptarti jos gardinimą druska. Tai geriausia daryti tik tuomet, kai maltinukas jau paruoštas kepimui. Tada druska tinkamiausiai išsaugo mėsos drėgmę bei tekstūrą. Kitas svarbus aspektas – mėsainio maltinuko kepimas. Vyrauja mitas, esą jį galima apversti tik vieną kartą. Tačiau maltinuką vartant kas 15 sekundžių, pastarasis kepa greičiau ir tolygiau“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Pašnekovė taip pat priduria, kad mėsainių ruošimui ypač svarbus ir bandelės pasirinkimas. Jų būna įvairių formų, dydžių, skonių. Todėl, anot jos, norint pajusti tikrą mėsainių valgymo malonumą, vertėtų bandelėms skirti daugiau dėmesio – pasirinkti tokias, kurios būtų ne sausos, o minkštos, purios, puikiai sugeriančios padažą ir mėsos sultis.

Pasidalinusi patarimais, maisto ekspertė siūlo juos pritaikyti praktiškai bei atskleidžia tradicinio jautienos mėsainio receptą.

Meilė nuo pirmo kąsnio: klasikinis jautienos mėsainis

5 mėsainiams reikės: 5 bandelių mėsainiams, 5 jautienos maltinių mėsainiams, 5 „Iceberg“ salotų lapų, 3 pomidorų, 2 mėlynųjų svogūnų, 2 didesnių marinuotų agurkų, 5 lapelių čederio sūrio.

Prieš kepimą pagardinkite druska jautienos maltinukus, kepkite juos kepsninėje iš abiejų pusių, apversdami kas 15 sekundžių. Kepimo laikas priklauso nuo to, kaip iškepusios mėsos norite. Vėliau keletą minučių paskrudinkite bandeles, tuo metu plonomis juostelėmis supjaustykite pomidorus ir svogūnus, o marinuotus agurkus – griežinėliais.

Kai visi ingredientai bus paruošti, suformuokite mėsainius. Ant apatinės bandelės tepkite mėgstamą padažą, dėkite salotos lapą, maltinuką, sūrio lapelį, smulkintus svogūnus, pomidorus ir agurkus. Galite receptą papildyti ir kitomis norimomis daržovėmis. Ant viršaus dėkite padažu pateptą kitą bandelės pusę ir ragaukite.

„Norintiems vegetariško mėsainio varianto, pasirinkimų yra daugybė. Mėsos maltinukus galima keisti sojų paplotėliais, patiekalą ruošti iš baklažanų, špinatų, mėgstamo sūrio, įvairiausių daržovių, „portobello“ grybų. Vegetariški mėsainiai savo skoniais išties gali nustebinti ir pradžiuginti kiekvieną, ypač ieškantį alternatyvų tradiciniams patiekalams. Todėl nesvarbu, juos gaminsite su mėsa ar be,  mėsainis bet kuriuo atveju gali tapti tobulas sprendimas kepsninių sezono atidarymui“, – sako B. Baratinskaitė.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojame parsisiųsti:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: