Kad vasara būtų skani: virtuvės šefas pažėrė idėjų ką ir kaip kepti ant žarijų

Atėjus šiltajam sezonui kiemuose ir gamtoje vėl rūksta kepsninės. Dėl karantino apribojus keliones toks laisvalaikio leidimo būdas tapo dar populiaresnis. Tačiau kartu išaugo ir noras daugiau eksperimentuoti, išbandyti naujus skonius.

Prekybos miestelyje „Urmas“ mėsa prekiaujantis Marius Damavičius sakė, kad metams bėgant lietuviai nori išbandyti vis daugiau naujų skonių. Kita vertus, yra keletas tokių, kurie visą laiką išlieka populiarūs.

„Mėgstamiausia – medaus–garstyčių, Alabamos, vyšniniame, česnakiniame, BBQ marinatuose kepti paruošta mėsa. Nors turime pirkėjų, kurie vis nori išbandyti ką nors įdomesnio. Pavyzdžiui, apelsininė ar čili–mango vištiena“, – apie lietuvių mėgiamus skonius pasakojo „Gardžios mėsos krautuvėlės“ atstovas.

Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius sako, kad minėti skoniai didžiąja dalimi yra kepimo ant žarijų klasika, todėl toks lietuvių pasirinkimas nestebina.

„Jei mėsa gera, labai skanu ir be jokių ypatingų priemonių ir marinavimo. Geriausia jei mėsa turi to jungiamojo audinio su riebaliuku – kiaulienos sprandinė arba steikui skirta jautiena. Užtenka iškepus druskos, pipirų – ir viskas, karališkas skonis. Brandintos jautienos steiką ant žarijų dažniausiai kepu su vyšninių pomidoriukų keke ir labai plonai pjaustytomis bulvėmis, iškepus be druskos ir pipirų galima dar nedidelį gabalėlį sviesto uždėti, kad ištirptų. Fantastika.

Geros kiaulienos sprandinės šašlyką kepu gruziniškai – tiesiog šviežią mėsą gabaliukais ant iešmo, prieš pat kepant pabarstau druska. Iškepus dedu į puodą su pjaustytais svogūnais, uždengęs palaikau 10 min. Valgom su tandyr krosnyje kepta tikra gruziniška duona (tokios jau galima gauti Lietuvoje, vietoj kepama), šiek tiek daržovių. Nepakartojamas skonis!

Žinoma, kartais norisi ir pažaisti su skoniais, pamarinuoti vienaip ar kitaip. Amerikietiški skoniai čia lyderiauja – BBQ, Alabama, kaip ir medaus garstyčių – visiška grilinimo klasika. Gerai paruoštus kepsnius tikrai galima pirkti, ypač jei nėra laiko. Pats kartais taip darau, kai reikia sau ar svečiams paruošti. Tačiau galima ir pačiam pasidaryti, jei tik yra galimybė. Privalumas – gali daryti kaip būtent tau norisi, kažko daugiau ar mažiau pridėti. O daugelį marinatų visai nesunku paruošti“, – pasakojo G. Abraškevičius.

Iš labiau netradicinių variantų šefas minėjo čili–mango vištieną ir šašlykus su juodaisiais serbentais.

„Čili–mango padažo galima įsigyti parduotuvėje ir marinuoti jame, galima pasidaryti ir patiems, naudojant mango sultis ir čili miltelius. Kilogramui vištienos krūtinėlės užteks maždaug pusės stiklinės mango sulčių, maždaug trečdalio citrinos sulčių, ant šaukštelio galo čili miltelių, nedidelis žiupsnelis druskos, cukraus, šaukštas alyvuogių aliejaus.

Vištieną pamarinuoti bent kelias valandas ir kepti. Labai rekomenduočiau pabandyti tiems, kurie mėgsta aštriau ir nebijo išskirtinių skonių. Mangas suteikia švelniai krūtinėlei ryškų išskirtinį savo skonį, o čili aštrumas ir vos jaučiamos saldumo, sūrumo, rūgštumo natos sudaro tikrai neblogą ansamblį“, – teigė pašnekovas.

Vis tik labiausiai išbandyti lietuviams G. Abraškevičius siūlė šašlykų, marinuotų juoduosiuose serbentuose receptą.

„Man jis toks ir netradicinis kažkiek, bet ir grynai lietuviškas skonis. Keista, kad Lietuvoje jis dar mažai žinomas, bet kiek esu vaišinęs lietuvių, sutinka su manimi, kad primena Tėvynę. Aš pats, kai dirbu užsienyje irgi kartais pasidarau ir rodos, sėdžiu, valgau tą šašlyką močiutės sode“, – šypsojosi virtuvės šefas.

Kiaulienos sprandinės šašlykai juodųjų serbentų marinate

1 kg kiaulienos sprandinės

Apie 70 g juodųjų serbentų uogų

Pusė svogūno

2 šaukštai aliejaus

2 šaukštai Provanso žolelių mišinio

Kiaulienos sprandinę supjaustykite gabalėliais, serbentus sutrinkite blenderiu, svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Viską kartu su aliejumi ir prieskoniais sudėkite į didelį indą, gerai išmaišykite, mėsą gerai išmasažuokite spaudydami rankomis. Uždengtą palaikykite šaltai bent porą valandų ir kepkite ant žarijų.

Juodųjų serbentų, svogūnų ir Provanso žolelių derinys suteiks švelnų, bet charakteringą skonį, iškepusi mėsa bus minkšta, sultinga ir kvapni. Skanaus!


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: