Biržų bibliotekininkai nelinkę skųstis

Panevėžio teritorinė ligonių kasa (TLK) aktualia informacija apie privalomąjį sveikatos draudimą (PSD) ir sveikatos priežiūros paslaugų teikimą praėjusią savaitę pasidalijo su Biržų rajono bibliotekininkais. Apsilankę šio rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešojoje bibliotekoje, ligonių kasos atstovai daugiau kaip trisdešimčiai bibliotekos darbuotojų pasakojo, su kokiomis problemomis dėl PSD gali susidurti dirbantieji, netekusieji darbo ar kitokį socialinį statusą turintys asmenys ir kaip tas problemas spręsti, taip pat supažindino su sveikatos priežiūros paslaugų teikimo tvarka, skatino domėtis mokėjimais gydymo įstaigose ir kt.

Tokių susitikimų tikslas – perduoti aktualią ligonių kasų informaciją bibliotekininkams, kad šie ne tik patys būtų geriau informuoti, bet gauta informacija pasidalytų su Biržų miesto ir kaimų gyventojais.

Panevėžio TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Sigita Paulauskienė akcentavo PSD nenutrūkstamumo svarbą visų kategorijų apdraustiesiems, gyvenantiems Lietuvoje, kalbėjo apie asmenų, turinčių 30 m. būtinąjį darbo stažą, draudimo garantijas, Europos sveikatos draudimo kortelės įsigijimo būtinumą vykstant į užsienį, tarpvalstybinės sveikatos priežiūros galimybes ir koks gali būti kainų skirtumas gydantis užsienyje, tėvų, auginančių nepilnamečius vaikus, sveikatos draudimo sąlygas, medicininės reabilitacijos, tyrimų skyrimo ir apmokėjimo principus, ligonių kasų e. paslaugas ir pan.

Skirtingai nei Pasvalio rajono bibliotekininkai, pas kuriuos ligonių kasos atstovai lankėsi spalio pabaigoje, biržiečiai beveik neuždavė Panevėžio TLK atstovams klausimų, tačiau pastebėjus, kad Biržų rajono gyventojai tikriausiai nesusiduria su neteisėtais mokėjimais gydymo įstaigose, jiems aiški tyrimų skyrimo, siuntimų išrašymo, sveikatos priežiūros paslaugų teikimo tvarka, susirinkimo dalyviai prakalbo.

„Kur jau nereikia mokėti! Kaip mokėjome papildomai, taip ir toliau mokame. Ir prieš operacijas liepia nusipirkti priemonių joms paketus, ir už tyrimus prašo mokėti, ir už kitką“, – pasigirdo žodžiai iš salės.

„Štai nedaviau kyšio ligoninėje, ir negydė“, – tvirtino viena susirinkimo dalyvė. Tačiau paprašius patikslinti, negi ji buvo išrašyta iš ligoninės nebaigus gydymo, to patvirtinti negalėjo.

Įsidrąsinę bibliotekos ir jos padalinių darbuotojai liejo nuoskaudą, kokia neteisinga tvarka Biržų gydymo įstaigose, bet nebuvo nusiteikę patys prisidėti prie to, kad neteisėtų mokėjimų neliktų. Daugumos teigimu, pacientams nepatogu domėtis mokėjimais, kad neužsitrauktų gydytojų nemalonės. Net ir šeimos gydytojo keisti neišdrįstama, nes gali tekti aiškintis, kuo neįtiko ankstesniojo teikiamos paslaugos.

Panevėžio TLK atstovai drąsino bibliotekos darbuotojus pavyzdžiais, kaip galima pasiteirauti, kodėl reikia mokėti gydymo įstaigoje, ragino keisti požiūrį į pacientų ir medikų santykius, atsisakyti baimės ir pasinaudoti savo teisėmis į Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas.

Bibliotekos direktorė Vilmantė Vorienė dėkojo ligonių kasos specialistams už suteiktas vertingas žinias ir sutiko, kad baimę Biržų rajono gyventojams naudinga keisti į žinojimą.
Panevėžio teritorinė ligonių kasa


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: