A. Kubiliui Estijoje įteiktas apdovanojimas už tarptautines iniciatyvas, skirtas Ukrainos paramai

Europos Parlamento nariui Andriui Kubiliui vakar vakare įteiktas Estijos Užsienio reikalų ministerijos apdovanojimas – Kryžius už nuopelnus atstovaujant Estijos interesams. Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalas padėkojo kolegoms už jų indėlį į užsienio politiką Rusijos karinės agresijos prieš Ukrainą akivaizdoje, už paramą Ukrainai.

„Turime padėkoti visiems kolegoms už jų sunkų darbą, ginant Estijos interesus tarptautiniu mastu, Vakarų puoselėjamas vertybes ir pagalbos Ukrainai užtikrinimą, jog ji laimėtų karą“, – sakė U. Reinsalas.

Kubilius apdovanotas kartu su JAV istoriku ir rašytoju Timoty Snyder, Rusijos disidentu Vladimiru Kara–Murza ir kitais. Tokio Estijos Užsienio Reikalų Ministro įvertinimo sulaukė A. Kubiliaus iniciatyva suburti tarptautinę parlamentarų ir ekspertų koaliciją U4U („United for Ukraine“).

Priminsime, kad dar 2017 m. buvusiam Lietuvos Ministrui Pirmininkui A. Kubiliui buvo įteiktas vienas iš aukščiausių Ukrainos valstybės apdovanojimų – Kunigaikščio Jaroslavo Išmintingojo II laipsnio ordinas. Tokiu apdovanojimu buvo įvertinta A. Kubiliaus tarptautinė „Maršalo plano Ukrainai“ iniciatyva, kurios tikslas buvo sutelkti finansinę paramą Ukrainai, tuo metu siekusiai atsigauti po Rusijos įvykdytos Krymo okupacijos ir karo Donbase.

Tuomet A. Kubilius ir bendražygiai ėmėsi iniciatyvos įtikinti Vakarų politikus sutarti dėl finansinės paramos Ukrainai, mainais į reformas šalyje. Ši iniciatyva neoficialiai vadinama „Maršalo planu Ukrainai“ prisimenant JAV paramą Europai po Antrojo pasaulinio karo. Tai sulaukė didelio dėmesio Ukrainoje ir Europos Sąjungoje.

A.Kubilius, dėkodamas Estijai už vertingą apdovanojimą, pabrėžė, kad rūpinasi Ukraina ne vardan apdovanojimų, tačiau vertina tai, kad suburtos tarptautinės bendruomenės bendri darbai, kur aktyviai dalyvauja ir Estijos parlamentarai, yra pastebimi ir vertinami Estijoje. Taip pat su šypsena pastebėjo, kad dar 2017 metais gavęs vieną iš aukščiausių Ukrainos apdovanojimų pagal protokolą nebegali gauti žemesnio laipsnio Ukrainos valstybės apdovanojimų.

 


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: