L. Kovalevskienės nuotr.

Ignalinoje pristatyta nauja šildymo įranga

Gruodžio 8 dieną Ignalinos katilinėje pristatyti nauja šildymo įranga. Ja džiaugėsi UAB Ignalinos šilumos tinklų generalinis direktorius Saulius Rukšėnas, įmonės darbuotojai, įrangą apžiūrėjo savivaldybės meras Justas Rasikas ir savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Balinskienė. Direktorius sakė, kad jau beveik du mėnesius įmonė sėkmingai tiekia šilumą, visi paruošiamieji sezono pradžios ir remonto darbai buvo atlikti laiku.

 

Šią vasarą katilinėje pastatyti du nauji 4,8 MW ir 1,25 MW vandens šildymo katilai, skirti deginti biokurą. Didysis dirba šildymo sezono metu, kai reikalingas didesnis šilumos generavimas, o mažesnis gamins šilumą gyventojų būstų gyvatukams ir karštam vandeniui ruošti ne žiemos metu. Naujieji katilai sutaupo kuro bei jiems kūrenti gali būti naudojama ir prastenės kokybės pigesnė mediena. Lyginant su praeitais metais per š. m. lapkričio mėnesį kuro sunaudota 220,1 ktm mažiau.

Katilinėje įrengtas ekonomaizeris. Karšti dūmai, iš katilo patekę į ekonomaizerį, papildomai šildo vandenį, kuris tiekiamas miestui. Tokiu būdu išgaunama apie 20% papildomos šilumos. Prietaisai rodo, kiek šilumos gamina katilas ir ekonomaizeris. Rūpinantis ekologija ir gyventojų sveikata, pastatytas ir dar vienas svarbus aparatas – elektrostatinis filtras. Jis surenka katiluose susidarančias kietąsias daleles, kurios patekę į aplinką gali nusėsti gyvų organizmų kvėpavimo takuose ir sukelti rimtų pasekmių sveikatai. Tiek pasaulinės organizacijos, tiek Lietuvos Respublikos institucijos nustato griežtas sąlygas šių kenksmingų medžiagų šalinimui. ,,Ignalina yra kurortinis miestas, todėl mes irgi norime prisidėti, kad oras čia būtų švarus“,– sakė direktorius S. Rukšėnas.

Visa įranga buvo apžiūrėta, specialistai papasakojo apie jos veikimą. Katilų pristatymo metu jiems buvo suteikti vardai, kuriuos išrinko įmonės darbuotojai. Mažesnis katilas pavadintas Coliuke, o didysis – Dinamitu. Vardus atidengė savivaldybės administracijos direktorė ir meras. Buvo pajuokauta, kad Dinamito vardas gal neprišauks kokio netikėto įvykio. Na, o jeigu pagrindiniams katilams kažkas atsitiktų, tai kaip rezervinis dar išsaugotas senasis katilas – Kotryna.

Ignalinos šilumos tinklai rūpinasi ne tik Ignalinos, bet ir Dūkšto miesto bei Vidiškių katilinių veikla. Kaip sakė direktorius S. Rukšėnas, Vidiškėse nuo 2019 metų dirba 1MW galios biokuro katilas. Šildymo sezono metu, kai yra didesnis šilumos poreikis, katilinė dirba ekonomiškai naudingai, vasarą – nuostolingai, nes yra nedidelis vartojimas, o katilinė įrengta tolokai ir dalis šilumos prarandama vamzdynuose.

,,Pradėjome konsultuotis su keliomis įstaigomis ir ketiname rengti studiją, kaip šią situaciją pakeisti. Planuojame siūlyti įsigyti atsinaujinančius energijos šaltinius naudojančius įrenginius – greičiausiai šilumos siurblį – arčiau vartotojų. Dūkšte situacija dar liūdnesnė, nes abu vandens šildymo katilai pasenę, dažnai reikalauja remonto ir nemažų išlaidų. Čia taip pat vykdomos studijos ir jau pavasarį tikimės teikti siūlymus akcininkams, kaip spręsti šį klausimą…“,– pasakoja direktorius ir sako, kad visgi nuotaikos įmonėje geros ir į ateitį žiūrima optimistiškai. Šį rudenį valdyba patvirtino naują įmonės veiklos strategiją. Joje numatyti pagrindiniai tikslai – nuostolių mažinimas, organizacinės struktūros optimizavimas, atsinaujinančių energijos šaltinių įdiegimas.


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: