Šviesos ir spalvų pašnekesys „Žaliojoje pelėdoje

Paskutinį birželio trečiadienį Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius „Žalioji pelėda“ padovanojo stovyklautojams neeilinį kūrybinį užsiėmimą „Piešinio inovacija stikle“. Pilnas paslapčių ir įspūdžių stiklo dirbtuves vaikams vedė gerai žinoma Panevėžio dailininkė tapytoja bei vitražininkė Lidija Dailidėnienė.

Į dirbtuves susirinko per pusšimtį mažųjų panevėžiečių, norinčių daugiau sužinoti apie staigmenų kupiną vitražo meną, o taip pat pamėginti savo rankomis susikurti unikalų stiklo kūrinį, spalvingą namų akcentą ar aksesuarą.

„Neabejoju, kad matėte bažnyčių langus su įspūdingomis vitražų kompozicijomis. Šviesai sklindant pro langus į vidų, spalvos stikle tartum kalba, kažką pasakoja… Vitražas naudojamas ir kuriant pakabukus, auskarus, sages, įvairius suvenyrus, interjerą,“ – kreipėsi į susirinkusius viešnia.

Stiklo darbelių kūrimas prasidėjo nuo idėjos ir kūrinio eskizo piešimo. Vaikai 9*10 cm kvadratėlyje piešė ką tik norėjo: mašinėlę, medį, gėlę, besišypsantį veiduką („smile”), žuvį, paukštį, širdutę, drugelį, žmogeliuką, ar net robotą bei savo inicialus… Nuspalvinus piešinį, padedant profesionaliai vitražo menininkei, rinkosi norimas stiklo spalvas. O spalvingų vitražo stiklų pasirinkimo būta itin plataus – nuo geltonos, oranžinės, žalios, žydros, tamsiai mėlynos, violetinės, rudos, rusvos – kokios tik panorėsi… Vėliau ėmėsi stiklo apdirbimo (pjovimo, rėžimo) – rėžė detalę po detalės, dėliojo kompoziciją pagal eskizą. Namie L. Dailidėnienės dar laukia pats sunkiausias darbas – pašauti stiklus iki 800-1000 laipsnių įkaitusioje specialioje krosnelėje, dar parą vėsinti. Darbų daugiau penkiasdešimt, krosnelėje telpa tik 4, tad kol baigs visus – užtruks ne dieną ir ne dvi. Tad stovyklautojams reikės kantrybės laukiant jų piešinių transformacijos – iš popieriaus į stiklą ir jie galės džiaugtis unikaliais vienet
iniais stiklo dirbiniais.

Užsiėmimo metu stovyklautojai sužinojo, jog vitražas – prabangos menas, nes naudojamos medžiagos Lietuvoje negaminamos, tad menininkams tenka jas importuoti iš JAV, Italijos, Vokietijos. Vaikai savo darbeliams dažnai pageidavo raudonos spalvos vitražinio stiklo, kuris pasirodo, yra su aukso dulkėmis!

Šis „Žaliosios pelėdos“ edukacinėje kūrybinių medijų studijoje „Saviraiškos kodas“ vykęs užsiėmimas – tai vienas Kultūros tarybos dalinai finansuoto projekto „Inovacija kviečianti kurti“ renginių.

Viso bibliotekos kolektyvo ir užsiėmimo dalyvių vardu dėkojame menininkei Lidijai Dailidėnienei, padėjusiai kiekvienam susikurti po originalų ryškiaspalvį savo stiklo kūrinį, atskleidžiantį švytinčios spalvos ir skaidraus stiklo grožį.

Indrė Lašinytė


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: