Ką vyriausiasis senelis Kalėda veikia vasarą? Kuria pirtį!

Vasarai įsikarščiavus, atostogų nuotaikomis gyvena ir Lietuvos vyriausias senelis Kalėda. Pasirodo, senelio mėgstamiausia šiltojo sezono pramoga – pirtis. Šeštadienį, birželio 15-ąją, Kalėda dalyvaus tarptautiniame pirtininkų suvažiavime Rokiškyje, kur su pirties džiaugsmais pažindins vaikus. Tradicinė „Pirties diena“ šią savaitę rengiama neatsitiktinai – jau subrendo žiemai ruošiamos šiemetinės beržinės vantos.

„Vasarą su dideliais kailiniais karštoka, daug prakaituoju, tad labai mėgstu atsigaivinti ir pasiperti pirtyje. Net turiu savo pirtį ant ratų, su kuria šeštadienį važiuosiu į Rokiškį!“, – pasakoja Lietuvos vyriausiasis senelis Kalėda. „Nors šiuo metu atostogauju, bet vaikų iš akių nepaleidžiu – viską stebiu ir matau. „Pirties diena“ bus puiki proga padaryti tarpinį patikrinimą iki Kalėdų – pažiūrėsiu, ar mažieji būna geri ir vasarą. Susitiksiu su vaikais, pasikalbėsime, išpersiu juos pirtyje. Žinoma, mažiesiems organizuoju kiek vėsesnį garą ir jau esu paruošęs 6 metrų ilgio vantą bei dovanėlių.“

„Pirtis – vienas geriausių būdų pasiekti giluminį atsipalaidavimą visais metų laikais. Sakoma, kad pirtyje net pikčiausi kaimynai susitaiko“, – juokiasi renginio organizatorius, Lietuviškos pirties bičiulių draugijos pirmininkas Egidijus Žukauskas. „Senąsias lietuviškos pirties tradicijas gaivinanti „Pirties diena“ jau 10 metų keliauja per skirtingus miestus ir kuria neformalią pirtininkų bendruomenę. Šiemet nutarėme aplankyti Lietuvos kultūros sostinę – Rokiškį.“

Birželio 15-ąją Velykalnio parke Rokiškyje laukiama kelių tūkstančių dalyvių iš visos Lietuvos – ir pirtininkų-profesionalų, ir dar tik pradedančių pažindintis su pirties tradicijomis ar norinčių išmokti taisyklingai pirtintis.

Specialiai renginiui bus statoma 100 vietų pirtis, kuriai organizatoriai jau veža 10 tonų akmenų. Šioje pirtyje ir dar 15-oje mobiliųjų pirčių vyks įvairios pirties programos. Renginį taip pat aplankys pirtininkai iš Latvijos, Baltarusijos, Rusijos, o „Pirties diena“ prasidės pirmojo garo apeiga, pirtininkų paradu ir Lietuvos vanojimo rekordo pagerinimu.

„Dabartinis Lietuvos rekordas – 309 vienu metu besivanojantys žmonės. Šiemet jį ketiname ženkliai pagerinti ir sudaryti 520-ies žmonių, vanojančių vieni kitus, grandinėlę. Kodėl 520? Nes šitiek metų sukanka Rokiškiui – miestui, į kurį šiemet atnešame pirties kultūrą. Skaičiuojame, kad vienu metu besivanojančių žmonių ratas gali siekti beveik kilometrą“, – skaičiuoja E. Žukauskas.

„Pirties dienos“ tikslas – skatinti sveikos pirties kultūrą, gaivinti ir populiarinti senolių puoselėtas lietuviškos pirties tradicijas, griauti nusistovėjusius stereotipus, pabrėžti pirties vietą šiuolaikiniame gyvenime, supažindinti su dabartiniais pirčių statytojais ir pirties reikmenų gamintojais. Daugiau informacijos apie renginį: https://rokiskiskulturossostine.lt/renginys/lietuviskos-pirties-biciuliu-respublikine-svente-pirties-diena/

Rokiškis – Lietuvos kultūros sostinė 2019

Daugiau nei dešimtmetį, nuo 2008-ųjų, siekiant plėtoti kultūrą ir meną regionuose, kasmet Kultūros sostine išrenkamas vis kitas šalies miestas. Šiemet šis titulas atiteko Rokiškiui – šia proga čia visus metus rengiama gausybė renginių. Kiekvienas 2019-ųjų metų mėnuo kviečia miestelėnus ir svečius į vis kitus kultūros vingius – teatro, šokio, muziejininkystės, dailės, etnokultūros, vizualiųjų menų, dvarų kultūros, muzikos ir literatūros.

Visus Rokiškio – 2019-ųjų Lietuvos kultūros sostinės, renginius galima rasti čia: https://rokiskiskulturossostine.lt/


AINA Facebook naujienos

 Pamatykite naujienas pirmi!
 Sekite naujienas mūsų "Facebook" paskyroje!


Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: